Nem vagyunk egyformák – és ez nem is baj!

Nem vagyunk egyformák – és ez nem is baj!

Nem vagyunk egyformák – és ez nem is baj! 1920 1080 Balázs

Azt már mindenki kívülről fújja, hogy mozgás és diéta egymást kiegészítve hozza meg a kívánt eredményeket. Ha jókor és jól sportolsz, diétával együtt olvad majd rólad le a túlsúly! De kinek milyen edzés való? Milyen mozgásformát válasszunk kisebb vagy nagyobb túlsúly esetén?

Ha valaki úgy dönt, hogy bevezeti a rendszeres testmozgást a mindennapjaiba, akkor szinte biztos, hogy ki fogja próbálni a futást vagy a teremkerékpározást.  De ezek a mozgásformák tényleg fogyasztanak?

A kardió edzések legfontosabb közös jellemzője, hogy szaporább lesz a pulzus és megnő az oxigénfelvétel. Ebből ki is derül, hogy az efféle testmozgásnak az elsődleges funkciója nem a fogyás vagy a formásabb test, hanem a szervezet állapotának folyamatos javítása, az egészség hosszú távú megőrzése. Mivel a futás azonban teljes testet igénylő mozgásforma, illetve könnyen megvalósítható benne a pulzuskontroll alatti edzés, ezen kívül nem igényel előképzettséget és nagy eszköztárat, így valóban hatékony edzésformának tekinthető.

Ahhoz azonban, hogy a zsírégetés megtörténjen, a szervezetnek sok oxigénre van szüksége, ezért olyan intenzitási zónát kell választani (pulzustartományt), ami allatt a szervezet oxigénszükségletét a szív és keringési rendszer biztosítani tudja. Ez a pulzustartomány edzettségtől, életkortól, nemtől, az egyéntől függ. Minden tudományosságot félre téve, ha mozgás közben az egyén már kapkodja a levegőt vagy légszomjjal küzd, akkor érdemes visszavenni a tempóból. Ha kell, akkor le lehet lassulni sétára, majd ha rendeződött a légzés, újra elkezdeni kocogni. Kisebb túlsúly esetén, következetes étrend mellett, némi utánajárással, bátran ajánljuk mi is a futást!

Mit tegyünk, ha nagy a túlsúly?

Nagyobb túlsúly (30 kiló) felett, ahol esetleg már mozgáskorlátozottság is fellép, egyértelműen olyan sportokat érdemes választani, ahol a test valamilyen könnyített vagy alátámasztott helyzetben van. Ilyenek az úszás és a kerékpározás. Ha utóbbit választod, akkor az legyen csoportos teremkerékpár, ahol zenére, edzővel dolgoztathatod meg magad. Az ízületek érdekében, egy ideig fontos kerülni az ütközéses mozgásokat, mint például a futás. Ha eleve fenn áll valamilyen ízületi probléma, akkor annak megfelelően kell sportmozgást választani. Ebben segítségünkre lehet a konditerem is, hiszen számtalan, szakértők által vezényelt óratípus közül választhatunk a túlsúlyunknak, egészségi állapotunknak és céljainknak megfelelően. Mindegy miben leled örömöd, csak csináld szívesen, hiszen ha nyűg, akkor hamar alább hagy a lelkesedésed és oda a rendszeresség.

Iktass be aerob intenzitásban végrehajtható mozdulatsorokat. A lényeg az, hogy huzamosabb ideig tudd ezeket végezni. A klasszikus erősítőmozgások nem ajánlatosak, ugyanis az edzés hatásfoka rendkívül alacsony lesz. Bár az intenzív gyakorlatok nagy energiaigényűek, megfelelő kondíció szükséges hozzájuk, ezen felül, mivel oxigénhiány áll fenn az ilyen magas intenzitású gyakorlatokban, ezért a zsírok felhasználása is minimális lesz. A hatékonyság érdekében, érdemes szakember segítségét kérni. A személyi edzők testreszabott edzéstervet állítanak elő, beavatnak minket a fitnesz gépek helyes használatának kulisszatitkaiba, segítenek összeállítani egy mozgásprogramot, ami nem csak a fogyásunkat, de a sérülésmentes edzésünket is támogatja.

A siker kulcsa
  1. Legyünk rendszeresek, fokozatosak, változatosak: minél többféle sportot választunk, annál inkább csökken az esélye, hogy a szervezet hozzászokik egy adott mozgásformához. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem lehet lefogyni egy választott sport kizárólagos segítségével.
  2. Ha fogyás a cél, és nincs mögötte egy tervezett étrend, akkor gyakorlatilag a legideálisabb a napi rendszerességű fizikai aktivitás. Tudjuk, ez szinte lehetetlen gyermekek és munka mellett, viszont heti 3-4 edzéssel, és egy személyre szabott diétával garantált eredményeket érhetünk el mindössze néhány hónap alatt. Ha pedig a folyadékbevitelre is odafigyelsz, máris sokat tettél magadért! Nézz szét karcsúsító teáink között, hogy megtaláld a kedvenced!

Oszd meg velünk, Te hogyan kezded el az életmódváltást, milyen sporttal egészíted ki a napod?

A cikkünk elkészítése során Novák Péter táplálkozástudományi szakembert és személyi edzőt kérdeztük.

    [hidden sendinblue-list-id “7”]

    Kapcsolat

    2600 Vác, Pálffy utca 23

    +36-20/595-1280

    thecrove

    Webáruház

    About us

    Products

    Blog

    Gallery

    Contacts

    Pages

    Friss cikkek

    Harmónia ősszel, avagy lélekerősítő tippek a jó közérzetért 1920 1080 Balázs

    Harmónia ősszel, avagy lélekerősítő tippek a jó közérzetért