Őszi szünet, ezúttal aktívan: mozgás a szabadban. Őszi sportok, a feltöltődés jegyében!

Őszi szünet, ezúttal aktívan: mozgás a szabadban. Őszi sportok, a feltöltődés jegyében!

Őszi szünet, ezúttal aktívan: mozgás a szabadban. Őszi sportok, a feltöltődés jegyében! 1920 1080 Balázs

Az ősszel együtt megérkezett a szürkeség, a csípős hideg, a korán ránk sötétedő éjszaka. Nem csoda, hogy a legtöbb ember hangulata ingadozik ezekben a hónapokban. Ilyenkor kell egy kis boldogsághormon, amit idén kivételesen ne csokiból gyűjts be, hanem próbálj ki néhány őszi sportot.  Irány a szabadba!

A szabadtéri edzés legnagyobb varázsa évszaktól függetlenül a természet, és most még élvezheted az ősz csodás színeit, illatait. Használd ki a jó időt, és készülj rá a kemény, téli edzésekre!

Melyek a legkedveltebb őszi sportok?

Ha nem vagy a konditermeknek szerelmese, akkor bátran mozogj a szabadban! A futás és a biciklizés magától értetődően ebben az időszakban is nagyon népszerű sportok, de például a kirándulásnak és a túrázásnak is az ősz a legideálisabb évszaka. Réteges öltözet, és már lehet is élvezni a természet csodáit. Ha egy komplett napot rászánsz, kényelmesen 15-17 kilométert is megtehetsz. Pszichésen, csak úgy, mint a futásnál, remekül fel tudsz töltődni pozitív energiával. Túrázni program és élmény, és ha egy kis rendszerességet is viszel bele, csodásan formálja a tested. Ha szeretnéd variálni, próbáld ki a ma már egyre ismertebb, és az őszi sportok közt az egyik legkedveltebb Nordic Walkingot.

Mi is a Nordic Walking? – Egy új sporttevékenység, amelyet a finnek fejlesztettek ki az 1920-as években, aztán pedig szerte a világban elterjedt jótékony hatásának köszönhetően. Közép-Európában is egyre inkább népszerűvé válik. Lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. Ezt egész évben lehet űzni, és kiváló hatást fejt ki az izmokra, a hátra és a szívre. A túrázás mellett szól, hogy egységesen formálja az alakot, szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, növeli az oxigén felvételét és gyorsítja az emésztést.

Ha valami kevésbé körülményesre vágysz, borongós időben nincs is jobb egy lelket feltöltő, átmozgató jógánál. Nagyon fontos ennél a sportnál a mozgás lélekre gyakorolt hatása. Ránézésre nem is gondolnád, mennyire megdolgoztatja az izmaidat, és milyen szépen formálja azokat. Kora ősszel nagyon sok helyen tartanak a szabadban jógát, ami hűvös, friss időben, réteges öltözetben kifejezetten jóleső.

A szabadban töltött idő egészséges a hidegebb évszakokban is, de csak akkor, ha betartasz néhány alapszabályt:

Melegíts be! Az őszi sportoknál ez elengedhetetlen, és most tényleg sokkal hosszabban és intenzívebben, mint szoktál. Hidegebb időben kicsit jobban be kell olajozni az ízületeinket, és az izmok is merevebbek. Legyél alapos, mert hiába a lelkesedés, egy apróbb sportsérülés is nagyon kellemetlen tud lenni.

Ha nem edzettél hosszabb távon szabadban, akkor legyél fokozatos, hogy a torkod, a tüdőd és az egész szervezeted hozzá tudjon szokni az alacsonyabb hőmérséklethez. Szintén fontos a ruházat, hiszen, ha túl lenge öltözetben melegszünk ki hűvösebb időben, azt az ízületeink bánhatják, ráadásul megnő a tüdőgyulladás kialakulásának kockázata is. Az ideális viselet nem szívja be a nedvességet. Pl. teljesen szélhatlan dzseki helyett vegyél fel légáteresztőt. Mindig legyen rajtad több réteg, mert ezek között megreked a meleg. Igazán hideg, szeles időben a sapka, sál és a kesztyű elengedhetetlen kiegészítők. A sapka különösen fontos, hiszen a hőleadás elég nagy százalékban a fejen keresztül történik. De ne ess túlzásba, amikor kimész a szabadba, ne érezd már induláskor, hogy izzadsz, sőt az sem baj, ha még egy kicsit fázol, mert erre jön rá az intenzív mozgás. Mindig az orrodon át lélegezz sport közben (nem csak ősszel), de a torkodat óvd a szád elé kötött sállal.

Bármilyen őszi sportot is választasz, ezeket az irányelveket betartva nem fog kellemetlen élménnyé válni!

Oszd meg velünk, Te hogyan kezded el az életmódváltást, milyen sporttal egészíted ki a napod?

A cikkünk elkészítése során Novák Péter táplálkozástudományi szakembert és személyi edzőt kérdeztük.

    [hidden sendinblue-list-id “7”]

    Kapcsolat

    2600 Vác, Pálffy utca 23

    +36-20/595-1280

    thecrove

    Webáruház

    About us

    Products

    Blog

    Gallery

    Contacts

    Pages

    Friss cikkek

    Harmónia ősszel, avagy lélekerősítő tippek a jó közérzetért 1920 1080 Balázs

    Harmónia ősszel, avagy lélekerősítő tippek a jó közérzetért